úterý 5. července 2011

Zaujímavosti z histórie plaviek

Ako plavky menili históriu

Predstavte si, aké by to bolo kúpať sa zahalená. V šatách pod kolená a so zahalenými ramenami. Že je to smiešne? Ani nie. V minulosti totiž dvojdielne či dokonca celé plavky ako ich dnes poznáme nepoužívali.

Kde sa zrodili plavky

V 19.storočí žena nemohla na verejnosti ukázať holú pokožku členka na nohe a tak nečudo, že prvé ženské kúpacie úbory sa nijako nelíšil od bežných šiat. Vyzlečenie sa do plaviek dnešných tvarov by znamenalo doslova katastrofu. A tak sa dámy túžiace po vodnom osviežení brodili v kompletnom oblečení vo vode blízko brehu.

Históriu ženských plaviek začali písať bojovníčky za práva žien. Plávací úbor, ktorom sa prakticky plávať ani nedalo, sa zmenil na overal s nohavicami, ktorého nesiahali ani po kolená a dokonca odhaľoval ramená. To bol impulz pre tvorcov módy.

Tam na trhu v Amerike

O pár rokov neskôr sa už na americký trh dostávajú dvojdielne plavky s názvom bikini. Aj napriek následným zákazom nosenia plaviek, ktoré odhaľujú ženské telo, sa po pár rokoch vracajú do módy.

Ako väčšine módnych trendov, aj tomuto pomohol filmový priemysel - Brigitte Bardot vo filme A Boh stvoril ženu alebo Ursulla Andress v Doktorovi No natrvalo spustili popularitu týchto dvoch kúskov odevu. Ďalším medzníkom odhaľovania ženského tela je rok 1964 - z bikín sa stávajú monokini - dievčatá a ženy si užívajú na plážach slniečko "hore bez".

U nás doma

Na československých kúpaliskách navzdory rozmachu bikin až do 60. rokov prevažovali plavky jednodielne. Obchody pred a ani v dobe normalizácie neprekypovali pestrým výberom plaviek. Dámy si preto nechávali šiť plavky s rôznymi halenkami, vzormi, ozdobami.

V druhej polovici 60.rokov spúšťa firma Triola výrobu novej konfekcie z elastanu. Nové materiály nastupovali na náš trh s veľkou razanciou a mali množstvo výhod: rýchlo schli, po namočení dobre priľnuli k telu.

Doba moderná

Dnes na plážach nájdete plavky rôznych druhov, tvarov i farieb. Dámy majú rady bikiny, celé plavky, či opaľovanie "hore bez," samozrejme, pokiaľ to nie zakázané. Zaujímavé sú tiež plavky „tankini“ - pozostávajú z tielka a nohavičiek, plavky s názvom bandini (plavky bez ramienok) sú populárne takmer rovnako dlho ako nestarnúce bikini.

Čas na oslavu?

Určite si farebne vyznačte vo svojom diári dátum 16. máj. V roku 1916 bol totiž tento deň vyhlásený za prvý Deň plaviek.

Žádné komentáře:

Okomentovat